Ενα site για τις νευρολογικές παθήσεις, τις ψυχολογικές διαταραχές και την ανθρώπινη υγεία.

 

Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε σχόλιο ή απορία.

 

Δρ. Ευάγγελος Τσούκας

Ιατρός Νεύρων

"Μήπως έχω νευρολογικό πρόβλημα;"

Από τις απευκτέες σκέψεις κάθε ανθρώπου είναι μήπως ένα σύμπτωμα που έγινε αντιληπτό από αυτόν οφείλεται σε κάποια νευρολογική πάθηση. Και μόνο η σκέψη για κάτι τέτοιο είναι αρκετή για να πανικοβάλει και δυστυχώς να οδηγήσει σε λανθασμένες κινήσεις που σπαταλούν κόπο, χρόνο και χρήμα.

Ας δούμε ορισμένα στοιχεία για τα νευρολογικά συμπτώματα:

1) ένα σύμπτωμα που εμφανίζεται ξαφνικά δε σημαίνει ότι είναι και νόσος. Για να διαγνωστεί πχ. η ημικρανία απαιτούνται πολλές κρίσεις για σειρά μηνών και για την επιληψία και τη σκλήρυνση κατά πλάκας απαιτούνται επίσης δύο βεβαιωμένα επεισόδια. Επίσης ψυχιατρικές νόσοι όπως η κατάλθιψη, δεν δικαιολογούνται με ήπια επιπόλαιη συμπτωματολογία.

2) πολλές φορές ένα σύμπτωμα φαίνεται να προέρχεται αλλά τελικά δεν οφείλεται σε βλάβη του νευρικού συστήματος. Εκτός από τις πολλές περίπτωσεις να οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια, πολλές φορές μπορεί να αποτελεί απλή φυσιολογική απάντηση (πχ άλγος μετά από κούραση), "φευγαλέες" διαταραχές νεύρων (πχ μουδιάσματα) κτλ. Μπορεί ακόμα να οφείλεται σε άλλες παροδικές και ήπιες παθήσεις (πχ ιώσεις)

3) η διάγνωση μιας νευρολογικής νόσου δεν είναι ότι καλύτερο αλλά πολλές φορές δεν είναι τόσο δυσάρεστη αν τη δει κανείς σε βάθος χρόνου. Οι περισσότερες νευρολογικές παθήσεις εξελίσσονται αργά στο χρόνο και τα συμπτώματά τους "καλύπτονται" με διάφορους τρόπους (εκτός από τα φάρμακα και η φυσιοθεραπεία έχει μεγάλη επίδραση). Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις μια νευρολογική νόσος είναι καλοδεχούμενη, όταν διαγιγνώσκεται σε περιπτώσεις που υποπτευόμασταν μια κακοήθη νόσο (πχ αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο αντί όγκου του εγκεφάλου)

4) προσοχή θέλει το γεγονός ότι πολλές παθήσεις υφίστανται χωρίς όμως να δίνουν κανένα σύμπτωμα. Σχετικά εκτεταμένες βλάβες του εγκεφάλου που φαίνονται σε εργαστηριακό έλεγχο είναι "βουβές", δηλαδή δε γίνονται αντιληπτές στη καθημερινή ζωή. Υπάρχουν επίσης και οι περιπτώσεις που σοβαρές νευρολογικές παθήσεις εκδηλώνονται με φαινομενικά ήπια και ακίνδυνα συμπτώματα (πχ πτώση των βλεφάρων).

Για αυτό οποτεδήποτε προκύπτει θέμα επίσκεψης στο νευρολόγο, συνιστάται να κρατάτε ώριμη και ψύχραιμη στάση.