Ενα site για τις νευρολογικές παθήσεις, τις ψυχολογικές διαταραχές και την ανθρώπινη υγεία.

 

Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε σχόλιο ή απορία.

 

Δρ. Ευάγγελος Τσούκας

Ιατρός Νεύρων

ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑΣ

Είναι απαραίτητο να γίνει γνωστή και αποδεκτή η αλληλοεπικάλυψη της Νευρολογίας και της Ψυχιατρικής. Ετσι, πολλές ψυχιατρικές παθήσεις είναι δευτεροπαθείς έχοντας μεταξύ άλλων νευρολογικά αίτια. Σημαντικά παραδείγματα είναι:

1) η κατάθλιψη, που συνοδεύει σχεδόν όλες τις νευρολογικές ασθένειες, είτε επηρρεαζόμενη οργανικά από αυτές (πχ. αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια) είτε ως παθολογική αντίδραση στο άγχος της διάγνωσης (πχ. σκλήρυνση κατά πλάκας)

2) οι ψυχώσεις, που έχουν δευτεροπαθές αίτιο (πχ. λόγω θεραπείας της νόσου Πάρκινσον)

3) σειρά από νευροψυχιατρικά συμπτώματα που επιπλέκουν νευρολογικές παθήσεις (πχ. στα παιδιά αναπτυξιακά προβλήματα ή στους ενήλικες διαταραχή πανικού)

Από την άλλη πλευρά, νευρολογική νόσος μπορεί να επιπλέξει μια ψυχιατρική πάθηση, σε πολύ μικρότερο όμως βαθμό (πχ επιληπτικές κρίσεις ή δευτεροπαθής παρκινσονισμός λόγω ψυχιατρικών φαρμάκων).

Συνέπεια είναι ότι εφόσον έχει τεθεί η διάγνωση με βεβαιότητα και ακρίβεια, τα όρια της νευρολογίας και ψυχιατρικής γίνονται σαφή και μπορεί ο ασθενής να παραπεμφθεί στον αρμόδιο ειδικό για τη βελτιστοποίηση της αγωγής του.

Διαφορετικού είδους όριο έχει η νευρολογία με τις ιατρικές ειδικότητες που ασχολούνται με περιφερικά όργανα του νευρικού συστήματος και κυρίως την οφθαλμολογία και την ωτορινολαγγολογία (ΩΡΛ). Εκεί, τα όρια είναι ανατομικά και ορίζονται ως το τέλος του αντίστοιχου νεύρου και η αρχή του περιφερικού οργάνου (πχ. το οπτικό νεύρο καλύπτεται από τη νευρολογία και ο αμφιβληστροειδής από την οφθαλμολογία).

Η νευρολογία έχει κάποιες ακόμα ειδικές σχέσης με τις κάτωθι ειδικότητες:

1) ορθοπεδική: από τη στιγμή που οστική δομή προσβάλει νευρικό ιστό επιβάλεται η εκτίμηση της βαρύτητάς της από νευρολόγο

2) ειδικότητα ιατρικής αποκατάστασης: αφορά τη συνέχιση της παρακολούθησης και θεραπείας πολλών νευρολογικών νοσημάτων με χρόνια κινητικά και άλλα ελλείματα.

3) νευροχειρουργική: ουσιαστικά αποτελεί την επέκταση της νευρολογίας στη χειρουργική κλίνη. Δρα σε συναδυασμό και αθροιστικά με τη την πρώτη για τη θεραπεία πολλών, συνήθως προχωρημένων, νοσημάτων.

4) εσωτερική παθολογία: το μεγάλο πλήθος των συστηματικών νοσημάτων που επιπλέκονται με νευρολογική βλάβη επιβάλει την εκτίμηση από νευρολόγου κάθε τέτοιου περιστατικού.

Στις περιπτώσεις που ο ασθενής παραπέμπεται από γενικό ιατρό ο νευρολόγος έχει φυσικά τον τελικό λόγο στη διάγνωση και θεραπεία.

Τέλος, απλώς αναφέρεται ότι επιβάλεται η στενή και αρμονική συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων ειδικοτήτων για να επιτευχθεί το βέλτιστο της διαγνωστικής και θεραπευτικής προσέγγισης και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η μία ειδικότητα να αλληλοαναιρεί την άλλη.