Το φάσμα της Σκλήρυνσης

Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας  ή Πολλαπλή Σκλήρυνση πήρε το όνομα της από τις "πλάκες" που εντοπίζονταν σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου σε νεκροτομές ασθενών. Μια άλλη πάθηση, η Οζώδης Σκλήρυνση, ονομάστηκε με παρόμοιο τρόπο ονομάστηκε γιατί διαπιστώθηκαν όζοι στον εγκέφαλο, παρόλο που είναι τελείως διαφορετική και σπανιότερη πάθηση.

Το πρωταρχικό πρόβλημα στη σκλήρυνση κατά πλάκας δεν εντοπίζεται στο νευρικό σύστημα αλλά στο ανοσοποιητικό. Πρόκειται για μια ειδικής μορφής "επίθεση" τμημάτων του ανοσοποιητικού συστήματος εναντίον του νευρικού, το οποίο λανθασμένα εκλαμβάνεται αιφνίδια ως ξένο σώμα. Σχηματικά είναι σαν η αστυνομία να επιτίθεται εναντίων αθώων πολιτών και συγκεκριμένα έναντι των μελών της διοίκησης (αν και στη συγκεκριμένη παραβολή αυτό θα ήταν επιθυμητό!) Προς το παρόν είναι άγνωστο γιατί προκαλείται αυτή η "παρανόηση" εκ μέρους του αμυντικού συστήματος, με επικρατέστερη άποψη το συνδυσμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, που όμως δεν απαντά σε καίρια ερωτήματα.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας προκαλεί συγκεκριμένα συμπτώματα από την αίσθηση (μουδιάσματα) και την κίνηση (μυική αδυναμία). Συχνά όμως οι ασθενείς παρανοώντας την κατάσταση, διαγιγνώσκουν στον εαυτό τους τη νόσο. με την ύπαρξη άλλων συμπτωμάτων. Μόνο νευρολόγος μπορεί να θέσει ή να αποκλείσει τη διάγνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Δυσκολίες υπάρχουν στις περιπτώσεις εκείνες που τα συμπτώματα αλληλοεπικαλύπτονται από άλλες νόσους είτε του νευρικού είτε άλλου συστήμτος.

Θεραπευτικά έχει γίνει και γίνεται τεράστια προσπάθεια στα καλύτερα ιατρικά κέντρα του κόσμου για την εύρεση της "οριστικής" θεραπείας. Προσωπική άποψη ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας θα είναι η επόμενη νευρολογική νόσος που θα θεραπευτεί. Σε καμία νόσο δεν είμαστε τόσο κοντά στην αιτιοπαθογένεια και τόσο μπροστά στη φαρμακευτική και μη θεραπεία της. Πέρα από τις τρέχουσες θεραπείες, υπό εξέλιξη βρίσκονται μια σειρά άλλων ουσιών που υπόσχονται μερική ή πλήρη ίαση. Πρόσφατα, έχει εγκριθεί και κυκλοφορεί και στην Ελλάδα η πρώτη από του στόματος θεραπεία για τη νόσο που υπόσχεται επίσης καλύτερη αποτελεσματικότητα από τις υπάρχουσες θεραπείες.

Για πληροφορίες σχετικά με τη νόσο μπορείτε να απευθυνθείτε στην Ελληνική Εταιρία για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας.