Ενα site για τις νευρολογικές παθήσεις, τις ψυχολογικές διαταραχές και την ανθρώπινη υγεία.

 

Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε σχόλιο ή απορία.

 

Δρ. Ευάγγελος Τσούκας

Ιατρός Νεύρων

Ένα θέμα (αγγειακό) εγκεφαλικό

"Εγκεφαλικό επεισόδιο" είναι μια αδόκιμη έκφραση κάθε αιφνίδιου συμπτώματος που σχετίζεται με τον εγκέφαλο. Εχει επικρατήσει όμως να αναφέρεται στα συμπτώματα που οφείλονται αποκλειστικά σε αγγειακούς παράγοντες και γιαυτό λέγεται Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΑΕΕ). Ανάλογα με το αγγειακό αίτιο που προκαλεί την πάθηση διακρίνονται τρεις κατηγορίες: η στένωση ή απόφραξη αρτηρίας, η ρήξη αρτηρίας και η στένωση ή απόφραξη φλέβας. Η τρίτη περίπτωση είναι σπάνια και δε θα ασχοληθούμε εδώ.

Η στένωση ή απόφραξη αρτηρίας προκαλεί το ισχαιμικό ΑΕΕ και αυτή μπορεί να συμβεί είτε λόγω στένωσης του ίδιου του αυλού του αγγείου είτε λόγω εμβολής από θρόμβο που ξέφυγε από την καρδιά. Ανήκει στη μεγάλη και συχνότατη κατηγορία των αγγειακών παθήσεων όπου ανήκει και το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Προκαλείται στην τυπική περίπτωση από τη χρόνια "φθορά" της εσωτερικής μεμβράνης των αγγείων σε οποιοδήποτε σημείο του εγκεφάλου. Η "φθορά" αυτή λέγεται αθηρωσκλήρωση και έχει κληρονομικά και επίκτητα. Η πρακτική διαφορά τους είναι ότι τα επίκτητα είναι δυνατόν να προληφθούν ενώ τα κληρονομικά όχι. Στα επίκτητα αίτια συμμετέχουν σχεδόν αποκλειστικά οι μεταβολικές παθήσεις όπως αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης και υπερλιπιδαιμία, παχυσαρκία, έλλειψη άσκησης και άλλες σπανιότερες. Δηλαδή μια πάθηση του μεταβολισμού ("χημική") οδηγεί σε πρόβλημα στένωσης ("μηχανικό). Δεν υπάρχει γνωστή μη-χειρουργική μέθοδος διάλυσης του θρόμβου και αυτές που υπάρχουν έχουν χρήση μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Συνεπώς όλο το βάρος δίδεται στην πρόληψη, είτε όταν δεν έχουν παρουσιαστεί ακόμα συμπτώματα (πρωτογενής) είτε μετά (δευτερογενής).

Η πρόληψη του ισχαιμικού ΑΕΕ, δηλαδή της μελλοντικής επιδείνωσης, αφορά καταρχήν στην αλλαγή των "μεταβολικών συνηθειών". Το είδος, η ποσότητα και η συχνότητα της διατροφής πρέπει να αλλαξούν και να προσαρμοστούν στις φυσικές ανάγκες του οργανισμού. Η μαζική παραγωγή τροφίμων έχει οδηγήσει στην αυξημένη παρουσία σε αυτά λιπών και σακχάρων και γιαυτό απαιτείται έλεγχος της κατανάλωσης. Στενά συνδεδεμένη είναι η ανάγκη το σωματικό βάρος να κυμαίνεται εντός των ορίων του φυσιολογικού (όρια BMI). Το ίδιο πρέπει να γίνει και για τη φυσική άσκηση ώστε να κινητοποιεί το μεταβολισμό. Τέλος απαιτείται αντιμετώπιση των παθολογικών καταστάσεων που προδιαθέτουν σε αγγειακό νόσημα.

Τέλος το αιμορραγικό ΑΕΕ είναι μια κατάσταση που δεν υπακούει σε γενικούς και τυπικούς νόμους. Η μηχανική ρήξη ενός αγγείου προκαλείται καταρχήν από αυξημένη αρτηριακή πίεση αλλά σε πολλές περιπτώσεις μια πληθώρα καταστάσεων επηρρεάζει την πάθηση. Η πρόγνωση είναι γενικά βαρύτερη απότι στο ισχαιμικό ΑΕΕ και οι ασθενείς κατανέμονται σε όλες τις ηλικίες.

Το ΑΕΕ είναι πάντα μία βαριά κατάσταση. Είτε εξ αρχής θα οδηγήσει σε μόνιμη αναπηρία, είτε στην καλύτερη περίπτωση θα σημαίνει ότι τα αγγεία του εγκεφάλου έχουν φτάσει σε οριακό σημείο και θα πρέπει απο εδώ και πέρα να ληφθούν αυστηρά μέτρα πρόληψης περαιτέρω βλάβης.